La Cursa Popular del Carrer Nou torna a omplir Girona

La Cursa Popular del Carrer Nou ha tornat a omplir Girona en la seva 41ena edició. Santiago Catrofe i Jenny Spink, del club de Santa Cristina, han estat els guanyadors absoluts de la prova estrella dels 10 km, amb un temps de 31:13 i 34:40 respectivament. Ferran Coll (fisiorutpujol.com), amb un temps de 16:58, i Sara Loher, amb un temps de 19:43, ha estat els primers classificats en la distància dels 5 km. Albert Ardévol, nascut al 1942, s’ha endut el trofeu honorífic Antoni Juliol al corredor de més edat, en la categoria masculina, i Mari Carmen Pagès del 1944, en la categoria femenina. L’empresa Kave Home ha estat la gran triomfadora en les diferents categories d’empresa i el GEiEG i Club Triatló Costa Brava han estat les entitats esportives guardonades amb els premis especials a la participació, mentre que els col·legis Bell Lloc, les Alzines i Eiximenis ho han estat en la categoria escoles.

  • Santiago Catrofe i Jenny Spink, guanyadors absoluts de la prova estrella dels 10 km, i Ferran Coll i Sara Loher, primers classificats en la distància dels 5 km
  • Albert Ardevol, nascut al 1942, trofeu honorífic Antoni Juliol al corredor de més edat, en la categoria masculina, i Mari Carmen Pagès del 1944 en la femenina
  • Kave Home triomfa en la categoria d’empreses, i el GEiEG i el Club Triatló Costa Brava han estat els premis especials a la participació en la categoria clubs, mentre que els col·legis Bell Lloc, les Alzines i Eiximenis ho han estat en la categoria escoles

Les milles urbanes

El pòdium de la milla urbana en modalitat infantil ha estat per a Oleguer Esteu i Jana Sole, amb un temps de 06:44 i 06:56 respectivament. Els primers classificats en la categoria junior han estat Xènia Costa, amb un temps de 06:57, i Ignasi Díaz, amb 05:47, ambdós representant el club AA Palamós. En modalitat absoluta han guanyat Guida Pons, amb un temps de 07:25, i Jordi Gómez, del club Triatló CA Palafrugell, amb 05:43. Albert Cebollero (Playas de Castellón), s’ha endut el trofeu de la milla urbana dels veterans, amb un temps de 05:18.

La cursa del comerç, solidària amb el Rotary Club

Haurà fet 41 anys que la Cursa Popular del Carrer Nou va néixer a iniciativa dels comerciants del carrer Nou de Girona per dinamitzar els seus comerços. La idea fou del botiguer Jordi Gibert. I de fet, la cursa, tot i que ja forma part de l’ideari de la ciutat, no deixar de tenir un objectiu de dinamització comercial, amb els premis en format xec regal als primers classificats de les diferents categories i proves. Aquests xecs es poden bescanviar als establiments associats a l’agrupació de comerciants Girona Centre Eix Comercial. En el seu conjunt s’han repartit més de mil euros. Al mateix temps, la cursa ha mantingut el caràcter solidari i així, un any més, una part de la recaptació de les inscripcions de les diferents modalitats anirà a benefici del Rotary Club de Girona, que destinarà als projectes de lluita contra el càncer i concretament per a la investigació del sarcoma d’Ewing.

A l’igual que en la passada edició, l’organització de la cursa també ha premiat el retorn dels xips dels corredors amb l’objectiu de reciclar-los, un gest ecològic per part dels participants a canvi d’uns mitjons.

Les institucions es bolquen amb la cursa

El lliurament de premis s’ha celebrat al carrer Nou i a la plaça Josep Pla, on ha tingut lloc una matinal d’activitats entre les quals han sobresortit els serveis als corredors com ara la sessió de massatge a càrrec de l’escola universitària EUSES, l’estand de tes Alma o el de fruites Gonzalvo, entre d’altres. Com cada any ha estat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la responsable de donar el tret de sortida a les diferents proves, així com del lliurament dels trofeus. En l’acte també hi han participat el president de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, el president del Rotary Club Girona, Ginés Guillem, la regidora d’Educació i Esports, Eva Palau, el diputat d’Esports, Jordi Masquef, i representants de les empreses i entitats esportives col·laboradores que s’hi han volgut sumar a la festa. Destaca un cop més la participació de la filla de l’Antoni Juliol, Lurdes Juliol. En total, l’organització ha repartit 44 trofeus.

Els representants de Girona Centre Eix Comercial, Fotoinstant (direcció tècnica) i les institucions i entitats col·laborades han fet un bon balanç de l’edició, amb una participació total d’uns 1.700 corredors entre totes les proves. El president d’associació de comerciants, Josep Maria Noguer, ha volgut deixar palès el seu agraïment a totes les institucions i empreses que han fet possible la nova edició, i ha tingut un esment especial per als voluntaris. Noguer també ha destacat la fidelitat dels gironins a la cita, tenint en compte que l’esdeveniment es va haver d’ajornar seguint les indicacions de l’Ajuntament de Girona, per motius de mobilitat i seguretat, a causa dels aldarulls al voltant del dia que estava programada, el diumenge 20 d’octubre.

La Cursa Popular del Carrer Nou, la cursa dels caminants, atletes i marxadors

La cursa popular del carrer Nou de Girona que avui s’ha tornat a celebrar és sens dubte la més popular de les comarques gironines en la seva categoria, i segurament la cursa que ha perdurat en el temps gràcies als seus valors: la popularitat, la participació, l’esportivitat, el civisme i la solidaritat. La cursa gironina per excel·lència és realment singular en els seus orígens, que no voldríem perdre ni oblidar.

La cursa popular del carrer Nou de Girona va néixer el 1979 per iniciativa d’uns pocs comerciants que volien donar vida al seu carrer i fer un regal a la ciutat. Els recursos eren escassos, però l’empenta dels creadors, la col·laboració de les institucions i les ganes de córrer dels gironins van suplir totes les mancances. És impossible, però, desxifrar totalment les claus de l’èxit d’aquest acte. Com totes les coses que triomfen, els fonaments s’arrelen parcialment en l’enigma. Però el cert és que la cursa ha arribat enguany al seu 40è aniversari amb el mateix esperit amb què va néixer i orgullosa dels atributs que s’ha guanyat amb el temps: la més popular i la més viva de les comarques gironines.

La decisió d’organitzar-la va partir d’un comerciant del carrer Nou, Jordi Gibert, amb la idea de promoure aquest carrer. La seva empremta va quedar latent en els comerciants del carrer Nou, que van decidir que la cursa havia de continuar. La filosofia d’aquest acte radicava en el seu caràcter popular i així s’ha mantingut fins avui dia. El seu reglament intacte diu textualment: “la cursa s’obrirà a totes les persones, sense límit d’edat, sexe o nacionalitat. És una cursa per caminants, atletes i marxadors”.

Certament, el pas del temps i les millores que s’han anat introduint cada any en l’organització no han malmès aquesta essència popular. Al contrari. La seva organització tècnica, la implicació de les institucions, entitats i empreses col·laboradores, el seu caràcter solidari i la participació dels ciutadans han contribuït a conservar-la i engrandir-la. Els comerciants, representats per Girona Centre Eix Comercial, diuen “seguirem endavant amb el compromís de continuar amb la nostra cursa”, aquesta cursa, que naixerà i morirà sempre en un dels carrers més emblemàtics de Girona i que començà precisament l’any que el carrer recuperà el seu nom originari, carrer Nou.

Quan hom retorna als inicis de la cursa no pot deixar de nomenar personatges com l’Antoni Juliol, Jordi Vidal o Josep Mª Masferrer (gendre de l’Antoni Juliol), tots ells membres del GEiEG, organització que ha col·laborat des del primer any amb la prova.

L’Antoni Juliol, un enamorat de l’atletisme també va participar en la gènesi de la Cursa Popular del Carrer Nou, i el seu esforç entusiasta per tirar la prova endavant s’actualitza cada any amb l’entrega d’un trofeu en memòria seva al primer classificat de més de 65 anys.

L’any 79, Jordi Vidal, president de la Secció d’Atletisme del GEiEG, i Antoni Juliol, secretari de la mateixa secció, van ser els que idearen el recorregut, entre altres aspectes. Juliol manifestava el seu entusiasme en un escrit que va publicar en el díptic de la primera cursa. Aquest n’és un fragment:

“L’esport està d’enhorabona. La iniciativa de l’associació Centre Comercial Carrer Nou de programar per les Fires una cursa popular per recinte de Girona, significarà un esdeveniment esportiu de sana alegria i la possibilitat de contemplar que l’esport por ésser practicat per tothom sense distinció de sexes i en el que no compta l’edat. Quan els responsables del Centre Comercial Carrer Nou ens varen demanar si volíem tenir cura de l’organització, ens posàrem seguidament a treballar i planejàrem un esborrany del recorregut i demés detalls necessaris per portar a bon terme la cursa”.

A l’apartat classificacions podreu trobar totes les classificacions de les proves competitives

Descàrrega de fotografies d’alguns moments del dia. Autor. Girona Centre