Presentació 2018

Cartell copia WEB baixa_161018Els organitzadors fixen l’esdeveniment esportiu el diumenge 21 d’octubre i obren avui les inscripcions a Internet

40 anys de la Cursa Popular del Carrer Nou

L’associació de comerciants Girona Centre, l’Ajuntament de Girona, el GEiEG i l’Atletisme Girona sumen forces per batre record de participació en aquest any commemoratiu

Girona, 30 de juliol de 2018 – “La més antiga, la més popular i la més viva de les comarques gironines”, així s’ha anunciat avui la Cursa Popular del Carrer Nou en l’any commemoratiu dels 40 anys del seu naixement, l’octubre de 1979. L’Associació de Comerciants Girona Centre, l’Ajuntament de Girona, el GEiEG i l’Atletisme Girona, juntament amb els organitzadors tècnics, Fotoinstant, i els col·laboradors principals de l’esdeveniment, han presentat la nova imatge de la llegendària cursa gironina, amb la voluntat de sumar-hi forces per batre record de participació en aquest any commemoratiu. El cartell, basat en una imatge cedida pel fotògraf gironí Rafel Bosch, molt vinculat a la cursa, vol recordar el pes i la tradició d’una prova que forma part de la història de la ciutat. El president dels comerciants, Josep Maria Noguer, ha posat de relleu el seu caràcter popular i n’ha destacat el nombre de gironins que al llarg dels anys hi ha participat. “Tot i que no hi ha un registre exacte de corredors, n’estic segur que són més de 50 mil”, ha assegurat.

Els organitzadors han fixat l’esdeveniment esportiu el diumenge 21 d’octubre i han obert avui les inscripcions per Internet. Les inscripcions presencials es podran fer al carrer Nou, del 15 al 20 d’octubre. Aquest any la cursa renova el seu esperit solidari però no serà fins a principis de setembre que s’anunciaran les entitats sense ànim de lucre a les quals es destinarà part de la quota d’inscripció. La cursa mantindrà les diferents proves: les curses estrella de 10 i 5 km, la milla urbana, oberta a totes les categories (a partir dels 11 anys), i les curses infantils de caràcter no competitiu, per a grups d’1 a 7 anys i de 8 a 10 anys, a més de la caminada solidària. Les curses dels 10 i 5 km inclouran també la variant de la cursa d’empresa. També es conserven les categories de participació per grups o escoles. La plaça Josep Pla serà novament el lloc d’entrega dels premis de la cursa de 10km i del trofeu honorífic Antoni Juliol i de les activitats de cloenda pensades per amenitzar la festa.

Durant l’acte de presentació, el president de Girona Centre, ha agraït la implicació de l’ajuntament i dels principals clubs esportius de la ciutat amb la cursa i ha posat de relleu la qualitat tècnica aconseguida. Noguer també ha posat l’accent en la seva singularitat, marcada pel fet de ser una iniciativa del comerç local.

Essència popular

La cursa popular del carrer Nou de Girona va néixer el 1979 per iniciativa d’uns pocs comerciants que volien donar vida al seu carrer i fer un regal a la ciutat. Els recursos eren escassos, però l’empenta dels creadors, la col·laboració de les institucions i les ganes de córrer dels gironins van suplir totes les mancances. És impossible, però, desxifrar totalment les claus de l’èxit d’aquest acte. Com totes les coses que triomfen, els fonaments s’arrelen parcialment en l’enigma. Però el cert és que la cursa arriba enguany al seu 40è aniversari amb el mateix esperit amb què va néixer i orgullosa dels atributs que s’ha guanyat amb el temps: la més antiga, la més popular i la més viva de les comarques gironines.

La decisió d’organitzar-la va partir d’un comerciant del carrer Nou, el senyor Jordi Gibert, amb la idea de promoure aquest carrer. Durant quatre anys va ser ell mateix qui es va encarregar de tota l’organització; després, però, circumstàncies personals obligaren a l’artífex a deixar el negoci i a cedir el lideratge de la cursa. L’empremta de Jordi Gibert va quedar latent en els comerciants del carrer Nou, que van decidir que la cursa havia de continuar. La filosofia d’aquest acte radicava en el seu caràcter popular i així s’ha mantingut fins avui dia. El seu reglament diu textualment: “la cursa s’obrirà a totes les persones, sense límit d’edat, sexe o nacionalitat. És una cursa per caminants, atletes i marxadors”. Certament, el pas del temps i les millores que s’han anat introduint cada any en l’organització no han malmès aquesta essència popular. I el fet que la cursa neixi i mori en un dels carrers més emblemàtics de Girona han contribuït a conservar-la.

Inicialment la cursa tenia lloc coincidint amb les fires i festes de Sant Narcís. L’any 1979, es va córrer el primer diumenge de Fires; l’any següent es va córrer l’últim diumenge de Fires per tal que l’aire festiu es mantingués fins a la cloenda de les festes. L’any 1988 la cursa es va avançar una setmana i, des de llavors, sempre s’ha celebrat un diumenge abans de les Fires de Sant Narcís, de manera que ve a ser com “l’avant-pregó” de les festes.

El carrer Nou, un carrer comercial

La primera indústria que s’hi va inaugurar va ser la fàbrica tèxtil de Pau Bosch, el 1844.

Poc a poc el carrer es va anar convertint en un seguit de comerços i d’indústries. La Grober s’instal·là el 1892 als locals de la que havia estat fàbrica de Pau Bosch. Després s’hi instal·laren els bancs i les caixes, i els comerços van ocupar tots els baixos. La llista d’establiments i de centres que hi han tingut o hi tenen seu seria llarguíssima. Alguns dels nom que hi constarien ja s’hi haguessin pogut trobar abans del la Guerra Civil. Aquest seria el cas de l’Hotel Peninsular, Cal Rei, la carnisseria Juandó, can Cadenas o La Caixa.

Segons paraules de Josep Pla, el carrer Nou produïa en certa gent com ell la sensació de trobar-se en un món important. La processó de carros, els paradors i la corrua de vianants que hi badaven era d’una vitalitat extraordinària i d’un atractiu variat, del qual ressalta la confiteria Negre, con contemplava el “darrer prodigi de l’art de la dolçor”, i els “els vint passos de tristesa que la façana marxista de la fàbrica Grober posa al carrer”.

Enmig del ritme quotidià de la vida del carrer Nou s’han succeït dies de joia i de pena. Dins del segon grup destaquen els dies negres tacats per les destruccions i incendis del febrer de 1939. Dins del primer apartat ocupa el primer lloc la celebració de la Cursa Popular, que començà precisament l’any que el carrer va recuperar el seu nom originari, carrer Nou. Ara farà 40 anys.

Per a més informació us podeu posar en contacte amb: Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de Girona Centre Eix Comercial – Tel. 972222370 – 678580347 – info@pluralcomunicacio.com

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s